lost sound

Go down

lost sound

Post by whatznew on Wed Oct 26, 2016 3:40 pm

Hi I have lost my sound in 14.04 it is not muted , volumes are all up .Any ideas thanks
avatar
whatznew

Posts : 10
Join date : 2015-12-08

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by Dits on Sun Oct 30, 2016 11:28 am

Try this..open Terminal and paste this below...

sudo gedit /etc/default/speech-dispatcher

If it says Run = yes then change it to Run = No

click save and reboot.
Not sure if that will help you.

___________________________________________________________________________________________________________________________________
avatar
Dits

Posts : 154
Join date : 2015-04-30
Location : South Australia

http://chaletos.info

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by James Tobin on Sun Oct 30, 2016 5:25 pm

if dits' advice does nothing, please search start menu for "pulse audio volume controller". give us screenshots of all the tabs. thanks.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

The only good thing about Windows is that it never gives you any terminal illnesses.
Needless to say, Terminal illnesses are the only problem with Linux.
avatar
James Tobin

Posts : 735
Join date : 2016-05-05
Location : United States

https://tobinbridge.zohosites.com/

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by naseeb on Thu Apr 26, 2018 11:30 pm

James Tobin wrote:if dits' advice does nothing, please search start menu for "pulse audio volume controller". give us screenshots of all the tabs. thanks.

There is no "pulse audio volume controller" from start menu search. There no "sound" or "audio" or "volume" in start menu search.
avatar
naseeb

Posts : 15
Join date : 2018-04-25

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by James Tobin on Thu Apr 26, 2018 11:34 pm

Try going to settings >. Volume control. My laptop charger broke and i am waiting for the warranty replacement to arrive so i can't check for sure yet.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

The only good thing about Windows is that it never gives you any terminal illnesses.
Needless to say, Terminal illnesses are the only problem with Linux.
avatar
James Tobin

Posts : 735
Join date : 2016-05-05
Location : United States

https://tobinbridge.zohosites.com/

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by naseeb on Thu Apr 26, 2018 11:36 pm

Dits wrote:Try this..open Terminal and paste this below...

sudo gedit /etc/default/speech-dispatcher

If it says Run = yes then change it to Run = No

click save and reboot.
Not sure if that will help you.

Terminal says, "sudo: gedit: command not found"
avatar
naseeb

Posts : 15
Join date : 2018-04-25

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by naseeb on Thu Apr 26, 2018 11:39 pm

whatznew wrote:Hi I have lost my sound in 14.04  it is not muted , volumes are all up .Any ideas thanks

I was watching a mkv video file in VLC media player 3.0.1, Chalet OS 16.04. It was fantastic for 40 minutes. Then the system hung, when I restarted the system there was no sound in any apps.


Last edited by naseeb on Thu Apr 26, 2018 11:43 pm; edited 1 time in total
avatar
naseeb

Posts : 15
Join date : 2018-04-25

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by James Tobin on Thu Apr 26, 2018 11:40 pm

Sudo apt-get install - y gedit

___________________________________________________________________________________________________________________________________

The only good thing about Windows is that it never gives you any terminal illnesses.
Needless to say, Terminal illnesses are the only problem with Linux.
avatar
James Tobin

Posts : 735
Join date : 2016-05-05
Location : United States

https://tobinbridge.zohosites.com/

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by James Tobin on Thu Apr 26, 2018 11:41 pm

Maybe pulse audio got removed
Try sudo apt-get install -y pulseaudio

___________________________________________________________________________________________________________________________________

The only good thing about Windows is that it never gives you any terminal illnesses.
Needless to say, Terminal illnesses are the only problem with Linux.
avatar
James Tobin

Posts : 735
Join date : 2016-05-05
Location : United States

https://tobinbridge.zohosites.com/

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by naseeb on Thu Apr 26, 2018 11:44 pm

James Tobin wrote:Sudo apt-get install - y gedit

Terminal says:

No command 'Sudo' found, did you mean:
Command 'udo' from package 'udo' (universe)
Command 'sudo' from package 'sudo' (main)
Command 'sudo' from package 'sudo-ldap' (universe)
Sudo: command not found

I found the mistake, it should be sudo (small s) not Sudo.
Well, sudo apt-get install - y gedit says:

Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
E: Unable to locate package y


Last edited by naseeb on Thu Apr 26, 2018 11:47 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : update)
avatar
naseeb

Posts : 15
Join date : 2018-04-25

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by James Tobin on Thu Apr 26, 2018 11:45 pm

No capital s for sudo

Sorry my phone has auto capitalize

___________________________________________________________________________________________________________________________________

The only good thing about Windows is that it never gives you any terminal illnesses.
Needless to say, Terminal illnesses are the only problem with Linux.
avatar
James Tobin

Posts : 735
Join date : 2016-05-05
Location : United States

https://tobinbridge.zohosites.com/

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by naseeb on Thu Apr 26, 2018 11:49 pm

James Tobin wrote:No capital s for sudo

Sorry my phone has auto capitalize

I entered:
sudo apt-get install -y pulseaudio

Terminal says:
Reading package lists... Done
Building dependency tree      
Reading state information... Done
pulseaudio is already the newest version (1:8.0-0ubuntu3.9).
The following packages were automatically installed and are no longer required:
 gir1.2-timezonemap-1.0 gir1.2-xkl-1.0 kde-l10n-engb libfreerdp-cache1.1
 libfreerdp-client1.1 libfreerdp-codec1.1 libfreerdp-common1.1.0
 libfreerdp-core1.1 libfreerdp-crypto1.1 libfreerdp-gdi1.1
 libfreerdp-locale1.1 libfreerdp-primitives1.1 libfreerdp-utils1.1
 libgles1-mesa libllvm3.8:i386 libmircommon5:i386 libpoppler-qt4-4
 libsdl-image1.2 libtimezonemap-data libtimezonemap1 libvncclient1
 libwinpr-crt0.1 libwinpr-dsparse0.1 libwinpr-environment0.1 libwinpr-file0.1
 libwinpr-handle0.1 libwinpr-heap0.1 libwinpr-input0.1
 libwinpr-interlocked0.1 libwinpr-library0.1 libwinpr-path0.1
 libwinpr-pool0.1 libwinpr-registry0.1 libwinpr-rpc0.1 libwinpr-sspi0.1
 libwinpr-synch0.1 libwinpr-sysinfo0.1 libwinpr-thread0.1 libwinpr-utils0.1
 libxcb-xv0 linux-headers-4.4.0-28 linux-headers-4.4.0-28-generic
 linux-image-4.4.0-28-generic linux-image-extra-4.4.0-28-generic
 vlc-plugin-notify vlc-plugin-samba
Use 'sudo apt autoremove' to remove them.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 2 not upgraded.

Should I enter:
sudo apt autoremove


Last edited by naseeb on Thu Apr 26, 2018 11:52 pm; edited 1 time in total
avatar
naseeb

Posts : 15
Join date : 2018-04-25

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by James Tobin on Thu Apr 26, 2018 11:51 pm

Does volume control shoe up on settings?

___________________________________________________________________________________________________________________________________

The only good thing about Windows is that it never gives you any terminal illnesses.
Needless to say, Terminal illnesses are the only problem with Linux.
avatar
James Tobin

Posts : 735
Join date : 2016-05-05
Location : United States

https://tobinbridge.zohosites.com/

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by naseeb on Thu Apr 26, 2018 11:55 pm

James Tobin wrote:Does volume control shoe up on settings?

No.
avatar
naseeb

Posts : 15
Join date : 2018-04-25

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by James Tobin on Fri Apr 27, 2018 12:14 am

That's funny

Use the run command feature on your menu and put in "pulseaudio" and try again

___________________________________________________________________________________________________________________________________

The only good thing about Windows is that it never gives you any terminal illnesses.
Needless to say, Terminal illnesses are the only problem with Linux.
avatar
James Tobin

Posts : 735
Join date : 2016-05-05
Location : United States

https://tobinbridge.zohosites.com/

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by naseeb on Fri Apr 27, 2018 12:25 am

James Tobin wrote:That's funny

Use the run command feature on your menu and put in "pulseaudio" and try again

It does nothing.


Last edited by naseeb on Fri Apr 27, 2018 12:26 am; edited 1 time in total (Reason for editing : spelling mistake)
avatar
naseeb

Posts : 15
Join date : 2018-04-25

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by James Tobin on Fri Apr 27, 2018 12:26 am

Im on mobile rn ill have to check on a desktop later.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

The only good thing about Windows is that it never gives you any terminal illnesses.
Needless to say, Terminal illnesses are the only problem with Linux.
avatar
James Tobin

Posts : 735
Join date : 2016-05-05
Location : United States

https://tobinbridge.zohosites.com/

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by naseeb on Fri Apr 27, 2018 12:28 am

James Tobin wrote:Im on mobile rn ill have to check on a desktop later.

Ok, I'll be in touch.
avatar
naseeb

Posts : 15
Join date : 2018-04-25

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by naseeb on Tue May 01, 2018 1:39 am

Well, though don't know what was the problem, the problem was solved by restoring a previous system point in Timeshift. I know about Timeshift from Linux Mint.
That helps me coming back to ChaletOS
avatar
naseeb

Posts : 15
Join date : 2018-04-25

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by James Tobin on Tue May 01, 2018 1:52 am

I just got home from another state but im going to have to send my laptop in for repairs. My other computers have other distributions. But glad the problem is resolved

___________________________________________________________________________________________________________________________________

The only good thing about Windows is that it never gives you any terminal illnesses.
Needless to say, Terminal illnesses are the only problem with Linux.
avatar
James Tobin

Posts : 735
Join date : 2016-05-05
Location : United States

https://tobinbridge.zohosites.com/

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by naseeb on Tue May 08, 2018 2:18 pm

Well, got the problem again. This time also watching a movie and this time for 33 minutes (last time 40 minutes) of another movie in VLC media player. I didn't check the version of VLC. Last time it was version 3. The system hung, and when restarted the system, sound gone in all apps (like before).
I restored system with Timeshift. I sequentially restored newer to the earliest backup. The earliest one recovered my sound before, but not this time.
As I restored my system to the earliest system image, system update asked for update of about 550 MB. I allowed that with the expectation that everything will be ok. It didn't give back my sound. Interestingly, during update, pulse audio and related packages, probably 7 in number, failed to download. But as the download was interrupted on its own, when I resumed the download of update packages, those files were downloaded.
My next move is to delete the partition for ChaletOS, make a clean install and see whether this let me play videos in VLC.
Any other suggestion?
avatar
naseeb

Posts : 15
Join date : 2018-04-25

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by James Tobin on Wed May 09, 2018 1:11 am

prehaps vlc isnt going to be your friend. not sure why it's doing that. there's always totem.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

The only good thing about Windows is that it never gives you any terminal illnesses.
Needless to say, Terminal illnesses are the only problem with Linux.
avatar
James Tobin

Posts : 735
Join date : 2016-05-05
Location : United States

https://tobinbridge.zohosites.com/

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by James Tobin on Wed May 09, 2018 1:12 am

try sudo apt-get install -y --install-recommends totem

___________________________________________________________________________________________________________________________________

The only good thing about Windows is that it never gives you any terminal illnesses.
Needless to say, Terminal illnesses are the only problem with Linux.
avatar
James Tobin

Posts : 735
Join date : 2016-05-05
Location : United States

https://tobinbridge.zohosites.com/

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by naseeb on Mon May 14, 2018 11:11 pm

Well, I was impatient. I made a clean install of ChaletOS before your post. Surprisingly, I found PulseAudio Volume Control in start menu, though no Volume control icon in settings.


AND, VLC froze several times, it is not related to complexity of video (720p or 1080p) or use of processing power (I ran a whole movie at 8x speed without hanging). It froze on its own.

AND, I tried Totem Movie Player today. It also froze the system.

The difference between all these misbehaviors and the previous ones is that sound is not permanently lost. Now I am beginning to think that frozen system turned sound off, not permanently lost.
avatar
naseeb

Posts : 15
Join date : 2018-04-25

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by James Tobin on Mon May 14, 2018 11:13 pm

sounds like this could potentially be a video card issue.

___________________________________________________________________________________________________________________________________

The only good thing about Windows is that it never gives you any terminal illnesses.
Needless to say, Terminal illnesses are the only problem with Linux.
avatar
James Tobin

Posts : 735
Join date : 2016-05-05
Location : United States

https://tobinbridge.zohosites.com/

Back to top Go down

Re: lost sound

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum